Dinsdag is het Nederlandse haringseizoen van start gegaan. In het hele land is weer de Hollandse Nieuwe te krijgen. Maar sinds 2013 komt daar geen Nederlandse haringvisser meer aan te pas.

In een reportage over de haringvangst gaat De Volkskrant (€, Blendle) dieper in op de productieketen van de Hollandse Nieuwe. De ontnuchterende feiten:

  • Hollandse Nieuwe wordt in Deense en Noorse wateren gevangen
  • Oost-Europese arbeiders uit Roemenië en Litouwen verwerken de haring, onder meer in de Noorse kustplaats Egersund
  • 180 miljoen ton haring wordt verwerkt als Hollandse Nieuwe
  • 2 op de 5 haringen gaan naar Nederland, de helft naar Duitsland
  • Nederlandse keurmeesters, onder meer uit Katwijk, leveren het recept voor de verwerking en keuren de haring
  • Het ‘haringkaken’ vindt volgens de Nederlandse methode plaats. Wel met gebruik van machines die volledig automatisch kieuwen en ingewanden verwijderen; vervolgens krijgen de haringen een pekelbad van 16 uur
  • In Scandinavië wordt de haring ingevroren en in Nederland afgeleverd bij de visboer of haringkar
  • Na ontdooiing kan de visboer de smaak finetunen om er een eigen tintje aan te geven. Zo verschilt de smaak van Hollandse Nieuwe per regio in Nederland

LEES OOK 6 dingen die een expert op het gebied van voedselvergiftiging liever niet eet